Szervező Bizottság
Judo linkek
 
 
Előzmények
Még 2005. évben történt, hogy kapcsolatba kerültem Shoji Nagamiya úrral (aki Sasaki Kichisaburonak, a judot Magyarországon meghonosító mesternek legkedvesebb unokája, legkisebb leányának legkisebb fia). Nagamiya úr fizikus professzor, a Japán Proton Gyorsító Kutató Komplexum, a J-PARC projekt igazgatója (http://j-parc.jp/en/message.html) , mely jelenleg a világ egyik legkorszerűbb részecskefizikai kutatóközpontja.
csorgo_ozsvar_nagamiya_300.jpg
Csörgő Tamás fizikus, Ozsvár András judo mesteredző
Sasaki Kichisaburo unokájával, Shoji Nagamiya fizikussal

Találkozásunkkor hosszasan beszélgettünk a „Nagypapa” Magyarországi és Németországi tevékenységéről. Megtudtam, hogy az akkori ismert diplomata és országgyűlési képviselő, Szemere Miklós meghívására maga Jigoro Kano, a judo alapító mestere kérte fel a „Nagypapát”. Magyarországon Sasaki úr nagyobb kezdő csoportnak tanította a judo elemeit, és hogy tanítványai számára a továbbfejlődés lehetőségét biztosítsa, 1907-ben Djudo címen kiadta, dr. Speidl Zoltán fordításában, a világon az első nem-japán nyelven írott judo szakkönyvet!

Nagamiya úr a Kvarkanyag 2005 (http://qm2005.kfki.hu/) fizikus világkonferencia alkalmából érkezett Budapestre. Ennek a rendezvénynek a egyik szervezőjétől, Csörgő Tamás társelnöktől kért segítséget abban, hogy nagyapjának 1907-ben Magyarországon, a Judó-ról írt nevezetes könyvét megtalálhassa.
zimanyi_hp_300.jpg moldovan_300.jpg
Zimányi József fizikus, akadémikus és Zimányi
Magdolna számítástechnikus
Moldován István, az Országos Széchenyi Könyvtár
főosztályvezetője

Szerencsére a rendezvény tiszteletbeli elnöke, a néhai Zimányi József fizikus akadémikus, és felesége, Zimányi Magdolna számítástechnikus jól ismerte Moldován Istvánt, az Országos Széchenyi Könyvtár főosztályvezetőjét, aki ismerte Kichisaburo mester könyvét, és amikor a Zimányi házaspár társaságában Nagamiya professzor úr ellátogatott ebbe a könyvtárba, a könyv már oda volt készítve az asztalra...
Ozsvar_Nagamiya.jpg DJudo könyv.jpg
Ozsvár András judo mesteredző, Shoji Nagamiya
atomfizikus (Sasaki mester unokája)

Ezek után a könyv új életre kelt, Moldován István és Zimányi Magdolna szíves közreműködése eredményeképpen a Magyar Elektronikus Könyvtár munkatársai az Interneten keresztül szabadon, mindenki számára elérhetővé tették, erre a linkre kattintva (http://www.mek.oszk.hu/03100/03192/ ) megnézhető.

Érdekesség azt is megjegyezni, hogy Japánban Nagamiya professzor úr magánkiadásban, magyar nyelven(!!) újra megjelentette, csatolva a könyv végén utibeszámolóját, Kichiszaburó mester könyvének felfedezéséről és magyarországi élményeiről. Ennek eredeti, japán nyelvű változatát, valamint a pontosított, magyar nyelvű fordítását a Magyar Budo Magazin 2005 decemberi száma megjelentette, a beszámoló magyarul (itt letölthető) és japánul (itt letölthető) is olvasható.

A könyv 2007. évben századik évfordulóját ünnepli, szinte feltámadva. Rangos eseményt tervezünk közösen létrehozni az évforduló tiszteltére. November 3-a a Japán Nemzet Kulturális ünnepe. Ez a nap a Meiji korszak óta ünnep Japánban. Eredetileg a császár születésnapja, a császár halála után vált a kultúra ünnepévé. Az eseményre Japán válogatott judo csapatát látjuk vendégül 2007. november 2-án Budapesten. Az eseményre 2007. november 2-án pénteken, a délutáni órákban kerül sor egy látványos kulturális műsor keretében. (Néptánc együttesek, dobosok, zenei előadások keretén belül Magyar-Japán judo csapat találkozó lesz. A csarnok más régióiban népművészeti kiállítást láthatnak az érdeklődő vendégek. (origami, go, banzai, fazekasok, vesszőfonók, fegyverkészítők, és modern művészeti kiállítások lesznek láthatók, gyakorolhatók.)


Ezek után az én ötleteim alapján elkezdődött az I. Sasaki Kichisaburo Judo Kupa szervezése. Első lépésben Szervező Bizottságot állítottam fel. Felkértem magyarországi, japán és német ismert judos személyiségeket is arra, hogy a verseny szervezésében vegyenek részt.
A Magyar Judo Szövetség évi rendes közgyűlésén kérésemre határozatban felvette az I. Sasaki Kichisaburo Judo Kupát 2007-es hivatalos programjai közé.

Kapcsolatba léptem a japán Kodokan Egyetemmel, Toshiro Daigo, Etsuo Anzai, Yamamaoto Takao, Yasuhiro Yamashita urakkal, akik már jártak Magyarországon.
Az esemény tiszteletbeli elnökének magát Shoji Nagamiya urat kértem fel, aki a felkérést elvállalta, és a Sasaki és a Nagamiya családok magángyűjtéséből a rendezvény lebonyolításához lényeges anyagi segítséget nyújtott. Felkértem a rendezvény fővédnökének Dr. Demszky Gábort, Budapest Főváros Főpolgármesterét, védnökeinek Elbert Gábor sportért felelős államtitkárt és Dr. Magyar Bálintot, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárát, volt oktatási minisztert, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium Nemzetközi Osztályának képviselőit, akik a felkérést elfogadták.

Nagyon remélem, hogy a későbbi években is megrendezhetjük a Sasaki Kupát, a pontos helyszínek és időpontok egyeztetésére rendezvényünk végén, a japán és a magyar delegáció tárgyalása során kerül majd sor.

Budapest, 2007. május 2.

Ozsvár András judo mesteredző
Szervező Bizottság elnöke
 
Előzmények19072007ProgramSasaki kupaKapcsolatTámogatók
Szervező Bizottság: 1037 Budapest, Farkastorki út 21. Tel/fax: 00-36-1-2504591
Mobil: 00-36-30-2098182, Ozsvár András
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.